Home » Asean » 17-19 Tháng 3 – Thứ bảy, Chủ nhật, Thứ hai

17-19 Tháng 3 – Thứ bảy, Chủ nhật, Thứ hai

LƯU TRỮ

Chủ đề

Lịch

March 2012
M T W T F S S
    Apr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Advertisements

Thứ hai 19/3
Cbd hearald 18.3 đưa tin ouk bourith cho biết tt obama sẽ tới cpc t.11 và nt clinton vafoo tháng 7.

Thị trường chứng khoán:Công ty cấp nước Phnom Penh- Sản phẩm đầu tiên lên sàn: Bưu điện Bangkok 19/3: Kết quả đấu thầu giá lên sàn của Công ty cấp nước Phnom Penh được chốt hôm 14/3 và sẽ được công bố 29/3 trước khi đưa lên sàn vào 18/4. Công ty CPC đầu tiên lên sàn chứng khoán dự kiến phát hành 13.04 triệu cổ phiếu công cộng với mệnh giá sàn 1 nghìn riel (25 cent) mỗi cổ phiếu; Bộ Kinh tế-Tài chính là chủ sở hữu đại diện nhà nước giữ lại 85% cổ phần , tức 73.9 triệu cổ phiếu. Cổ phiếu được phát hành 20% cho công dân CPC và khoảng 10.4 triệu cổ phiếu dành cho người nước ngoài (mức tối đa), khoảng 15.5 triệu USD, với mệnh giá chào dự kiến mỗi cổ phiếu từ 1 USD-1.57 USD. Công ty môi giới phát hành cổ phiếu độc quyền là TongYang Securities (Cambodia) Plc, chi nhánh của TongYang Securities Inc của Hàn quốc. Công ty cấp nước Phnom Penh thuộc sở hữu Nhà nước, đã đạt huân chương của ADB năm 2004 và của Stockholm năm 2010; cung cấp nước cho 8 quận của Phnom Penh và thành phố Takhmau. Công ty này thực hiện tự hạch toán, thu nhập năm 2010 là 26 triệu USD, lãi ròng 7.5 triệu USD và đang tiếp tục mở rộng sản xuất. ( by Anthony Galliano, chief executive of Cambodian Investment Management, e-mail anthonygalliano@covenantim.com)

ASEAN
THX 11/3: Hội thảo về Kinh tế CPC- Châu Á : Hội thảo lần thứ 8 về kinh tế Châu Á (AEF) hai ngày bắt đầu hôm 17/3 với các chủ đề như: đánh giá các thành tựu 45 năm qua, các cơ hội và thách thức của Asean để xây dựng cộng đồng kinh tế năm 2015. Hơn 300 nhà kinh tế, hàn lâm, nhà nghiên cứu và lập chính sách từ các nước châu Á đã tới dự . Hội thảo là sáng kiến năm 2004 của một người Nhật tên là Haruhisa Handa, cố vấn của Thủ tướng Hun Sen, kiêm chủ tịch Quỹ quốc tế về nghiệ thuật và văn hóa, được tổ chức hàng năm ở CPC bởi Đại học Campuchia. Các chuyên gia trao đổi về cách thức để Asean đóng vai trò trung tâm trogn các cơ ché khu vực, các trọng tâm và lộ trình tiến tới cộng đồng kinh tế Asean 2015; cách thức Asean phối hợp và hợp tác với các quốc gia đối thoại. Bộ trưởng KT-TC CPC Ket Chhon phát biểu tại hội nghị, rằng từ khi thành lập hiệp hội năm 1967 đến nay, khối Asean thông qua các hoạt động ngoại giao và vị thế khu vực đã gây ảnh hưởng rất lớn tới các quốc gia lớn về vai trò Asean đối với khu vực và thế giới, và đang phải đối phó với những thách thức như khủng hoảng kinh tế khu vực, biến đổi khí hậu, quản lý thiên tai, dịch bệnh, chống khủng bố và tội phạm, hố ngăn cách phát triển giữa các quốc gia .

Thái-CPC: Thaksin gặp Hun sen
Bưu điện bangkok 18/3: Thaksin tới thăm CPC hôm 15/3 và gặp cá nhân Ttg Hun Sen để hỏi thăm về tình trạng Bố Hun Sen bị ốm nặng, sau đó đã rời CPC hôm 16/3 theo tin CPC Cambodian Express News (CEN) trích lời tuyên bố của NPN HĐBT Phay Siphan, không nói rõ hai bên có bàn gì về công việc hay không. Nguồn tin của Pheu Thai cho biết ông Thaksin đã đến thăm bố của Hun Sen và nhiều thành viên Pheu Thai đã gặp Thaksin ở CPC. Cố vấn pháp lý của ông Thaksin cho biết sự gặp gỡ của các đảng viên Pheu Thai với ông Thaksin là việc bình thường và bây giờ chưa phải lúc bàn đến việc cải tổ nội các.

NỘI TRỊ
Chỉ trích hạ chế tự do nghiên cứu khoa học: VOA Khmer 15/3 đưa tin Trường Đại học Luật và Kinh tế CPC hạn chế một số đề tài không được nghiên cứu. Đây là những đề tài được coi là nhậy cảm vì liên quan tới Hội chữ thập đỏ do phu nhân Thủ tướng làm chủ tịch và về thị trường chứng khoán v.v. Các ý kiến chỉ trích trogn giới hàn lâm cho rằng đây là can thiệp của chính phủ, làm hạn chế tự do nghiên cứu, giảm cơ hội phát triển của CPC. Chreng Hai, trưởng phòng nghiên cứu của Địa học hoàng gia CPC cho rằng đây chỉ là những hướng dẫn của Trường đại học nhằm giảm các đề tài trùng lắp dẫn đến sinh viên Copy các luận văn đã nghiên cứu, và hoàn toàn không phải theo lệnh của chính phủ .

ĐỐI NGOẠI
Tổng thống Myanmar thăm CPC : Cambodia Herald 16/3: Tổng thống Thein Sein sẽ thăm CPC từ 21-22/3 theo lời mời của Quốc vương Sihamoni trước cuộc gặp cấp cao Asean sẽ bàn về quá trình dân chủ hóa và cải cách ở Myanmar . Tại cuộc gặp hẹp các ngoại trưởng Asean ở Siem riep đầu năm nay, Myanmar đề nghị các nước Asean hỗ trợ vận động cộng đồng quốc tế bỏ cấm vận kinh tế đối với nước này; chấm dứt các cuộc họp của Đại hội đồng LHQ về các vấn đề nhân quyền và việc tổ chức một hội nghị quốc tế về vấn đề Myanmar. Giới nghiên cứu chính trị cho rằng chuyến thăm của Tổng thống Myanmar nhằm vận động CPC hỗ trợ ba vấn đề trước cuộc gặp các nhà đứng đầu chính phủ Asean ngày 3/4/2012.

Trung quốc: nước cung cấp viện trợ lớn nhất cho CPC: THX 14/3 đăng bài phát biểu của Phó Ttg, BT K tế tài chính Ket Chhon hôm 17/3 tại Hội thảo Kinh tế Châu Á ở Phnom Penh rằng TQ là nước dẫn đầu tài trợ CPC xây dựng hạ tầng cơ sở, Nhật bản đứng thứ hai, và sự hỗ trợ của TQ rất quan trọng giúp CPC phát triển dài hạn. Từ 1992, TQ đã cấp cho CPC 2.1 tỷ USD cho các công trình xây dựng đường xá, thủy lợi, cầu cống, trong đó 125 triệu viện trợ không hoàn lại, 152 triệu cho vay không lãi xuất và phần còn lại là cho vay ưu đãi.

ASEAN

BĐ BKK 18/3: Tổ chức xã hội dân sự độc lập của các nước Asean phản ứng tẩy chay cuộc gặp giữa tổ chwucs cxax hội dân sự Asean với các nhà lãnh đọa Asean ngày 3/4 vì phía CPC áp đặt các điều kiện lập danh sách đại diện các tổ chức được đăng ký tham dự cuộc gặp mặt; để chính phủ đề cử mà không để Hội nghị các tổ chức xã hội dân sự Asean và Hội nghị Tọa đàm nhân dân Asean (ACSC/APF) họp đề cử danh sách như thông lệ. Ủy ban điều phối NGO của Thái lan cho BĐ BKK biết rằng các NGO Asean vẫn tiến hành họp ACSC/APF tại Lucky Star Hotel Phnom Penh hôm 29/3 như thông lệ và sẽ mời diễn giả chính là tù chính trị của Myanmar Min Ko Naing làm diễn giả chính, để biểu thị tẩy chay quyết định của nước chủ nhà, biến các tổ chức phi chính phủ độc lập của Asean thành các con rối trang trí.
Các lãnh đạo NGO độc lập của Asean cho rằng chủ trương này là của Văn phòng HĐBT CPC chứ không phải của NG CPC. HĐBT CPC đề cử hai đại diện NGO tham dự cuộc gặp các nhà lãnh đạo Asean, đó là Bà Prak Sokhany, Giám đốc Cambodian Civil Society Partnership, và một đại diện thanh niên. CPC đề nghị mỗi chính phủ Asean chọn hai đại biểu. Bộ Phát triển xã hội và an ninh con người Thái lan đề cử Chalida Tacharoensak của Quỹ People’s Empowerment Foundation.

Hồ Cẩm Đào thăm CPC: Cambodia Herald 17/3 đưa tin từ nguồn Hoàng cung CPC rằng Chủ tịch Hồ Cẩm Đào sẽ thăm CPC trước cuộc gặp cấp cao các nước Asean. Theo chương trình dự thảo, Hồ sẽ gặp Ttg Hun Sen và chào Quốc vương ngày 31/3. CB Herald bình luận rằng chuyến thăm của Hồ sẽ liên quan tới thảo luận về Biển Đông, vấn đề nhạy cảm trong quan hệ TQ với các nước Asean, TQ sẽ phát biểu quan điểm của mình về vấn đề Biển Đông với CPC. Giới Ngoại giao tại Phnom penh cho rằng các nhà lãnh dạo Asean sẽ trao đổi về Cộng đồng Asean, việc thực hiện DOC của các bên liên quan tới Bienr Đông, Đối thoại toàn cầu Asean và việc xây dựng Asean không ma túy vào năm 2015.

THƯỢNG VIỆN CPC: Phó chủ tịch SRP Kong Korm được SRP đề cử vào chức vụ Phó Chủ tịch Thượng viện: Kong Korrm phát biểu với báo chí hôm 17/3 viejn PHNOM PENH (Cambodia Herald) – Sam Rainsy Party Acting President Kong Korm (pictured) said Saturday that the opposition party would field him as candidate for vice chairman of the Senate.

Speaking to the Cambodia Herald, he said he was “not yet sure” when Senate Dean Oum Manorine asked whether he wanted to run as first or second vice chairman. He said he would need to talk with Senate Chairman Chea Sim before March 20.

The first session of the new upper house elected in January will be held next Saturday. The session will be presided over by Oum Manorine, 88, and include voting for the positions of first and second vice chairmen.

Chea Sim has declined Kong Korm’s request for the opposition party to hold significant positions in the new Senate.
Soldiers with the 116th check in from Cambodia

by Scott Evans
Follow: @ScottEvansNews
KTVB.COM
Posted on March 16, 2012

KAMPOT, CAMBODIA — Idaho soldiers from the 116th are back overseas, but this time it’s in friendly territory. We met with them before they left, and we checked in with them again on Friday to see how things are going.

About 60 soldiers from the Idaho Army National Guard Citizen Soldiers made the trip to Cambodia for a humanitarian mission where they are learning just as much as they’re teaching.

Last Friday members of the 116th Cavalry Brigade prepared to leave for a foreign country. Now they’re in the heart of it.

“We’re learning beside them, we’re learning from them, they’re learning from us and, in fact, I would have to say that I’m learning more from them than maybe I’m teaching them personally, individually anyways,” said Lt. Casey Seckel.

Seckel is there as part of a medical civic action program. He and about 20 others are seeing anywhere from 250 to 600 patients a day.

“The majority of the stuff we’re seeing is stuff you wouldn’t normally see in America, a lot of musculoskeletal injuries, high blood pressure, that kind of stuff,” said Seckel.

Working alongside the Cambodian Royal Army in the Kampot Province in Southwest Cambodia Lt. Seckel is providing health care to people who normally don’t have access to doctors.

“I think that the experience that I’m gaining here is something that I have never been able to experience in the past and it would only greatly improve my knowledge and skills to provide health care to people in the future,” said Seckel.

Major Ryan Robinson, Commander of the 145th Battalion, says he and his group make up the remaining 60 soldiers. They’re working with the Cambodians to share military training.

“We bring in our expertise from what we’ve learned deployed to Iraq and come to and learn from each other,” said Robinson.

The Idaho soldiers will be training until March 23rd, at which time they’ll return home. By the time the mission is over, the 116th estimates the medical personnel will have seen over 5,000 Cambodians.

Read more………….!
Friday, 16 March 2012
Sok Khemara, VOA Khmer | Washington, DC

“To cry wolf” or to appear racist against the Vietnamese is to lose international support.”

Cambodia suffers from poor leadership, with poor prospects not just in the ruling party, but among opposition leaders, a former Cambodian professor in the US says.

South Africa had Nelson Mandela, Burma has Aung San Suu Kyi, but Cambodia has “Class Z” leaders like Prime Minister Hun Sen, said Naranhkiri Tith, a former professor at Johns Hopkins University.

“Where on Earth can a country like that survive?” he said.

The country also lacks strong leadership amongst its opposition, said Naranhkiri Tith, who fled the country in the 1960s and settled in the US.

Sam Rainsy, the main opposition leader, is in exile and faces more than 10 years of imprisonment over charges related to the destruction of markers near the Vietnamese border in Svay Rieng province.

Naranhkiri Tith said Sam Rainsy had incited people against the Vietnamese “the cheap way” and would not be able to compete with the ruling party and Hun Sen without more struggle.

“These leaders, I am not saying they are worse than Hun Sen, but they are not that good,” he said. “Cambodians need the quality of Aung San Suu Kyi and Nelson Rolihlahla Mandela, who have great moral strength.”

Sam Rainsy declined to comment, but he has said in the past he has been forced to lead the opposition from abroad. He has said he was protecting Cambodian land from Vietnamese encroachment.

Kem Sokha, head of the minority opposition Human Rights Party, who is touring Australia to find support for his party, said he distrusted the main opposition and so had created his own party.

“If we have only politicians and leaders who incite people and run away, we see it is impossible to solve problems,” he said. “Today, the ruling party knows how to frighten people, and Sam Rainsy alarms people, but the Human Rights Party makes people understand and feel warm, in order to take victory in changing the dictatorial leaders.”

Government spokesman Phay Siphan told VOA Khmer the administration was gradually resolving the country’s most important problems with human rights and democracy, but its main focus is on peace.

“This is the very highest value for the Cambodian nation,” he said. The government “is establishing Cambodia as independent and neutral and not receiving sanctions from China or the West or neighboring countries.”

Meanwhile, Ou Virak, head of the Cambodian Center for Human Rights, said Cambodian politics have not developed but that could change in the next generation.

KR historian won’t make trip [Ben Kiernan can’t come or he is not willing to come?]

By Bridget Di Certo
Friday, 16 March 2012
Phnom Penh Post

An award-winning historian who has studied, and written extensively about, the Khmer Rouge regime was too busy to appear in person at the tribunal trying the alleged perpetrators of its mass atrocities, prosecutors told the court yesterday.

Prosecutors said author and Yale professor Ben Kiernan (pictured), who has studied Cambodia and the Khmer Rouge for about 40 years, was too busy to attend the UN-backed tribunal in person until some time in 2013.

“We request the chamber to allow his testimony by video link,” senior assistant prosecutor Vincent de Wilde said. “Video link or nothing are the only options before us.”

Defence counsel were incredulous at Kiernan’s inability – or unwillingness – to attend the tribunal in person and give evidence.

“We don’t see how it is that the gentleman is unavailable completely,” said Michael Karnavas, legal council for former foreign affairs minister Ieng Sary.

“He teaches a couple of classes [at Yale University] and the teaching schedule is already online, and he does not have any teaching obligations during the summer period,” Karnavas added. “The question is whether Kiernan is willing to come here, not whether he is able to come here.”

Kiernan first came to Cambodia to research the emerging communist party prior to 1975, before foreigners were evicted from Cambodia by the Khmer Rouge.

He subsequently returned to visit Thai refugee camps and spent the following decades conducting extensive research on the regime, collecting documents, writing books and articles on the events leading up to, during and after the fall of Democratic Kampuchea.

“We are disappointed by his apparent lack of enthusiasm to appear in court,” said Michiel Pestman, defence counsel for Brother No 2 Nuon Chea.

Defence counsel for former head of state Khieu Samphan likewise condemned Kiernan’s lack of availability “for an entire year”.

“I am somewhat puzzled by the apparent unavailability for an entire year of an individual . . . who has worked for more than 40 years on such a significant event as Cambodian history, and you are the international court designated to examine these facts and the individual does not find the time to attend these needs,” Anta Guisse said.

“His physical presence in the hearing is paramount.”

Both the prosecution and the civil parties maintained that hearing the expert by video link on a day yet to be determined would be sufficient.
TRAVEL
Friday, 16 March 2012
Phnom Penh Post

A casino complex on top of Kampot province’s Bokor Mountain will open in less than two weeks – but environmental groups are strangely quiet about the effects the development, the size of a small city, could have on Cambodia’s natural heritage.

The complex, in the Preah Monivong National Park, included a casino and hotel and would have a “soft opening” late this month before an official opening mid-year when construction was completed, Thansur Bokor Highland Resort chief executive Dr Ngin Banal said.

“Our primary target market is the greater Mekong region, including Cambodia, Vietnam and Thailand. Our secondary market is southern China and Korea,” he told the Post this week.

In January, 2008, the government granted the Sokha Hotel Group, owned by Sokimex Investment Group, a 99-year lease for the US$1 billion development.

Based on the original plans, the project will also include a 700-room, 18-storey five-star hotel, as well as conference rooms, bars, wedding facilities and two Arnold Palmer-designed golf courses.

A showroom halfway up the mountain displays a detailed scale model of how the national park will look in about 15 years, when hundreds of houses and villas will stretch back from the mountains southern edge.

Despite its scope, forest and animal protection groups have been quiet about the development’s potential impact.

The World Wildlife Fund said yesterday it had not worked in the area, so it was “technically very hard for us to comment”.

Environmental group Save Cambodia’s Wildlife said its executive director was not available for comment yesterday.

Wildlife Alliance, which raised concerns when the Ministry of Environment handed over the park ranger training station to Sokha in 2009, did not respond to the Post’s calls and emailed questions.

Anne Lemaistre, from the Cambodian office of UNESCO, said time had prevented her examining the environmental impact of the project, but she was a “little worried” about the reported transformation.

Tep Bunnarith, executive director of the Culture and Environment Preservation Association, said he wanted information about the environmental effects of the development to be made public. “People want to know this because they can help to improve the situation,” he said.

Rather than overrunning the national park, the development was a “rehabilitation project”, Dr Ngin Banal said.

“We are restoring existing infrastructure, such as the original dam and reservoir.

Scenic walks and adventure trails are designated with the help of national park rangers by clearing original trails which have become overgrown,” he said.

“This area had fallen into disrepair and our efforts are restoring tourism by providing easy access to the natural treasures of Preah Monivong National Park by investing in repaving the roads and infrastructure restoration to rebuild the ‘sky city’ and the old historic sites,” he said.

Dr Ngin Banal said the company paid an annual fee to the government for operating in a national park, but “we cannot discuss the terms”.

He would not confirm how many houses would be built, but said none had been pre-sold, despite interest from potential buyers.

“The group envisions that in the next 15 years, the original sky city, which consisted of eco-tourism, commercial and residential areas, will be fully restored in full compliance of the approved master plan by the Royal Government of Cambodia,” he said.

The company could not say how many people had lived in the “sky city”, which included a hotel and a Catholic Church, during French colonial times.

Dr Ngin Banal said the company was not facing opposition from environmental groups.

“We are reaching out to conservation groups one by one to involve them with our preservation efforts,” he said, adding the company had already met with Fauna & Flora International.

Dr Tony Whitten, Fauna & Flora International’s regional director for Asia-Pacific, said his organisation did not have a formal partnership with the company.

“Given the ecological importance of the site, our team has been in verbal discussions with them [about] some of the options for reducing and mitigating the environmental impact of this project,” Whitten said.

“FFI is concerned about the threats posed by economic land concessions, and we are compiling, interpreting and sharing information confidentially with our government partners.”

When the Post visited the national park this week, construction workers far outnumbered tourists as they dug trenches and built retaining walls next to the road.

Hundreds of workers toiled on the mountaintop hotel and casino complex.

Sor Sarou, a 52-year-old tour guide who began driving up the mountain in the 1980s, said it had been common in the past to see elephants, monkeys and snakes.

“I would often see animals moving out in front of us. But not now.”

Kampot provincial governor Khoy Khun Hour said the development would not have negative effects on the forest, wild animals or anyone living in the area.

Instead, it would attract local and foreign tourists, improving life for locals.

“Since the development [and the road], many people have visited Bokor national park,” he said. “On international New Year’s Day this year, as many as 50,000 people visited.”

Buddhist monk Nget Chen, 21, a monk at the Sampov Pram pagoda, which is next to the casino development, is concerned about gambling and noise from live entertainment shows.

“In general, Buddhist monks do not need entertainment; they need a quiet place, not a noisy one,” he said.

Nget Chen is also concerned about the environment.

“When the forest is cut, it loses its attraction. And there are fewer animals and trees,” he said.

However, Nget Chen admitted more tourists had been visiting and offering food to the monks at the pagoda since the road had been tarred last year.

In Kampot town, a Cambodian restaurant owner, who did want their name printed, was full of praise for the project.

“Most people think it is a good idea. It brings people to a beautiful place,” she said.

“I am not concerned about animals because I think the fierce animals are long gone.”

A foreign owner of a restaurant, who also did not want her name used, said the development shocked many tourists.

“Certainly, many foreigners take a day trip up the mountain and come back in horror after seeing the development,” he said.

“Their biggest question is, ‘How can this happen in a national park?’

“A lot of expat responses are similar, and come from an environmental point of view.

“I’ve also asked locals what they thought and they’ve said, ‘Yes, good’, but I’m sure there’s more to it than that.”

Youn Heng, director of the Evaluation and Incentive Department at the Council for the Development of Cambodia, said it was his officials’ role to monitor companies’ activities to ensure they were hewing to development plans.

“Our officials have examined the development at Bokor, but there is nothing wrong,” Youn Heng said.

Environment and land management ministry officials declined to comment.

==
Chủ nhật 18-3
Khmerization
Thein Sein (R) visits Cambodia in December, 2007 when he was stil prime minister of Burma.

Published: 16-Mar-12, 2012

PHNOM PENH (Cambodia Herald)- Myanmar President Thein Sein will visit Cambodia next week ahead of an ASEAN summit in which the democratization of Myanmar will be on the table.

The Ministry of Foreign Affairs and International Cooperation said Friday that Thein Sein would visit Cambodia from 21 to 22 March at the invitation of King Norodom Sihamoni.

At a retreat of ASEAN foreign ministers in Siem Reap in January, Myanmar sought support to ask the international community to remove economic sanctions against the country.

It also sought to end United Nations General Assembly oversight over human rights in Myanmar and to reject plans to organize an international conference on Myanmar.

A political analyst said Thein Sein’s visit could be an effort to seek Cambodia’s support on the three issues before ASEAN leaders meet in Phnom Penh on April 3-4.

“This is a strategic visit to seek support from Prime Minister Hun Sen ahead of the ASEAN summit,” the analyst said.
7th March, 2012
Xinhua Web Editor: yangyang66

China is the largest donor in infrastructure development assistance to Cambodia, Cambodian Deputy Prime Minister and Finance Minister Keat Chhon (pictured) said Saturday.

“China is the No. 1 donor for infrastructure development here, and Japan comes at the second,” he told reporters after opening a regional economic forum.

He said that China’s aid on infrastructure is vital for Cambodia to boost its long-term economic growth.

According to the Finance Ministry, since 1992, China has provided a total of 2.1 billion U.S. dollars to Cambodia, mainly for the construction of roads, bridges, and irrigation system.

Of the amount, 125 million U.S. dollars is grant, 152 million U. S. dollars is non-interest loan, and the rest is concessional loan.
Published: 18/03/2012
Writer: Achara Ashayagachat
Bangkok Post

Independent Asean activists will boycott a traditional meeting with regional leaders in a sideline session of the Asean Summit in Phnom Penh next month after the Cambodian government set conditions for nominating their representatives.

Asean non-profit organisation representatives were to meet Asean leaders on April 3 in a related session of the summit in Phnom Penh on April 3-4 under the so-called interface dialogue.

Phnom Penh has sidestepped the nomination of representatives by telling its Asean colleagues to nominate their own people instead of the Asean Civil Society Conference and the Asean People’s Forum (ACSC/APF) as normal.

NGOs said Cambodia’s action has undermined the process of independent groups galvanising local support and coordinating functions with other Asean counterparts.

Suntaree Saeng-ging, secretary-general of the Thai NGO Coordination Committee, told the Bangkok Post the Asean NGOs have decided to proceed with their own plans with an ACSC/APF meeting at the Lucky Star Hotel in Phnom Penh on March 29. The theme of transforming Asean into a people-centred community will have as its keynote speaker a renowned political prisoner from Myanmar, Min Ko Naing. But they will boycott the government interface.

“Why do we have to be their decoration and simply let ourselves be used as a justification that Asean is participatory and people-centred, despite their negligence towards the significance of transparency and accountability for the people’s voices,” Ms Suntaree said.

An activist source said the Cambodian Council of Ministers was responsible for the nomination issue, not the Foreign Ministry.

The Council of Ministers has assigned two Cambodian representatives _ a woman, Prak Sokhany, executive director of Cambodian Civil Society Partnership, and a youth _ to meet at the interface dialogue on April 3.

Phnom Penh also told its Asean partners to select two people from their respective NGOs. In Thailand’s case, the Social Development and Human Security Ministry has nominated Chalida Tacharoensak from the People’s Empowerment Foundation, sources said.

This has undermined the fragile unity and poor coordination among NGOs in all Asean countries, another source said.
Published: 17-Mar-12

PHNOM PENH (Cambodia Herald)- Chinese President Hu Jintao (pictured) will visit Cambodia later this month before the ASEAN Summit in April, a source close the the Royal Palace said Saturday.

“Hu Jintao will meet Prime Minister Hun Sen on the 31st and he will be given a royal audience on the same day,” said the source who declined to elaborate.

The ASEAN Summit on April 3-4 is expected to include discussion of the South China Sea, a sensitive issue between the world’s most populous nation and the 10-nation bloc.

A political analyst said Wu could take the opportunity to explain China’s position on the South China Sea.

The sea includes the Spratly and Paracel islands which are claimed in whole or in part by China, Taiwan and ASEAN members Brunei, Malaysia, the Philippines and Vietnam.

A diplomat said the ASEAN leaders will discuss many issues when they meet in Phnom Penh.

“Among the issues to be discussed are the ASEAN Community, implementation of the Declaration on the Conduct of Parties in the South China Sea, the ASEAN Global Dialogue and Drug-Free ASEAN by 2015,” the diplomat said.

Read more………….!

PHNOM PENH (Cambodia Herald) – Sam Rainsy Party Acting President Kong Korm (pictured) said Saturday that the opposition party would field him as candidate for vice chairman of the Senate.

Speaking to the Cambodia Herald, he said he was “not yet sure” when Senate Dean Oum Manorine asked whether he wanted to run as first or second vice chairman. He said he would need to talk with Senate Chairman Chea Sim before March 20.

The first session of the new upper house elected in January will be held next Saturday. The session will be presided over by Oum Manorine, 88, and include voting for the positions of first and second vice chairmen.

Chea Sim has declined Kong Korm’s request for the opposition party to hold significant positions in the new Senate.
Soldiers with the 116th check in from Cambodia

by Scott Evans
Follow: @ScottEvansNews
KTVB.COM
Posted on March 16, 2012

KAMPOT, CAMBODIA — Idaho soldiers from the 116th are back overseas, but this time it’s in friendly territory. We met with them before they left, and we checked in with them again on Friday to see how things are going.

About 60 soldiers from the Idaho Army National Guard Citizen Soldiers made the trip to Cambodia for a humanitarian mission where they are learning just as much as they’re teaching.

Last Friday members of the 116th Cavalry Brigade prepared to leave for a foreign country. Now they’re in the heart of it.

“We’re learning beside them, we’re learning from them, they’re learning from us and, in fact, I would have to say that I’m learning more from them than maybe I’m teaching them personally, individually anyways,” said Lt. Casey Seckel.

Seckel is there as part of a medical civic action program. He and about 20 others are seeing anywhere from 250 to 600 patients a day.

“The majority of the stuff we’re seeing is stuff you wouldn’t normally see in America, a lot of musculoskeletal injuries, high blood pressure, that kind of stuff,” said Seckel.

Working alongside the Cambodian Royal Army in the Kampot Province in Southwest Cambodia Lt. Seckel is providing health care to people who normally don’t have access to doctors.

“I think that the experience that I’m gaining here is something that I have never been able to experience in the past and it would only greatly improve my knowledge and skills to provide health care to people in the future,” said Seckel.

Major Ryan Robinson, Commander of the 145th Battalion, says he and his group make up the remaining 60 soldiers. They’re working with the Cambodians to share military training.

“We bring in our expertise from what we’ve learned deployed to Iraq and come to and learn from each other,” said Robinson.

The Idaho soldiers will be training until March 23rd, at which time they’ll return home. By the time the mission is over, the 116th estimates the medical personnel will have seen over 5,000 Cambodians.

Read more………….!
Friday, 16 March 2012
Sok Khemara, VOA Khmer | Washington, DC

“To cry wolf” or to appear racist against the Vietnamese is to lose international support.”

Cambodia suffers from poor leadership, with poor prospects not just in the ruling party, but among opposition leaders, a former Cambodian professor in the US says.

South Africa had Nelson Mandela, Burma has Aung San Suu Kyi, but Cambodia has “Class Z” leaders like Prime Minister Hun Sen, said Naranhkiri Tith, a former professor at Johns Hopkins University.

“Where on Earth can a country like that survive?” he said.

The country also lacks strong leadership amongst its opposition, said Naranhkiri Tith, who fled the country in the 1960s and settled in the US.

Sam Rainsy, the main opposition leader, is in exile and faces more than 10 years of imprisonment over charges related to the destruction of markers near the Vietnamese border in Svay Rieng province.

Naranhkiri Tith said Sam Rainsy had incited people against the Vietnamese “the cheap way” and would not be able to compete with the ruling party and Hun Sen without more struggle.

“These leaders, I am not saying they are worse than Hun Sen, but they are not that good,” he said. “Cambodians need the quality of Aung San Suu Kyi and Nelson Rolihlahla Mandela, who have great moral strength.”

Sam Rainsy declined to comment, but he has said in the past he has been forced to lead the opposition from abroad. He has said he was protecting Cambodian land from Vietnamese encroachment.

Kem Sokha, head of the minority opposition Human Rights Party, who is touring Australia to find support for his party, said he distrusted the main opposition and so had created his own party.

“If we have only politicians and leaders who incite people and run away, we see it is impossible to solve problems,” he said. “Today, the ruling party knows how to frighten people, and Sam Rainsy alarms people, but the Human Rights Party makes people understand and feel warm, in order to take victory in changing the dictatorial leaders.”

Government spokesman Phay Siphan told VOA Khmer the administration was gradually resolving the country’s most important problems with human rights and democracy, but its main focus is on peace.

“This is the very highest value for the Cambodian nation,” he said. The government “is establishing Cambodia as independent and neutral and not receiving sanctions from China or the West or neighboring countries.”

Meanwhile, Ou Virak, head of the Cambodian Center for Human Rights, said Cambodian politics have not developed but that could change in the next generation.

KR historian won’t make trip [Ben Kiernan can’t come or he is not willing to come?]

By Bridget Di Certo
Friday, 16 March 2012
Phnom Penh Post

An award-winning historian who has studied, and written extensively about, the Khmer Rouge regime was too busy to appear in person at the tribunal trying the alleged perpetrators of its mass atrocities, prosecutors told the court yesterday.

Prosecutors said author and Yale professor Ben Kiernan (pictured), who has studied Cambodia and the Khmer Rouge for about 40 years, was too busy to attend the UN-backed tribunal in person until some time in 2013.

“We request the chamber to allow his testimony by video link,” senior assistant prosecutor Vincent de Wilde said. “Video link or nothing are the only options before us.”

Defence counsel were incredulous at Kiernan’s inability – or unwillingness – to attend the tribunal in person and give evidence.

“We don’t see how it is that the gentleman is unavailable completely,” said Michael Karnavas, legal council for former foreign affairs minister Ieng Sary.

“He teaches a couple of classes [at Yale University] and the teaching schedule is already online, and he does not have any teaching obligations during the summer period,” Karnavas added. “The question is whether Kiernan is willing to come here, not whether he is able to come here.”

Kiernan first came to Cambodia to research the emerging communist party prior to 1975, before foreigners were evicted from Cambodia by the Khmer Rouge.

He subsequently returned to visit Thai refugee camps and spent the following decades conducting extensive research on the regime, collecting documents, writing books and articles on the events leading up to, during and after the fall of Democratic Kampuchea.

“We are disappointed by his apparent lack of enthusiasm to appear in court,” said Michiel Pestman, defence counsel for Brother No 2 Nuon Chea.

Defence counsel for former head of state Khieu Samphan likewise condemned Kiernan’s lack of availability “for an entire year”.

“I am somewhat puzzled by the apparent unavailability for an entire year of an individual . . . who has worked for more than 40 years on such a significant event as Cambodian history, and you are the international court designated to examine these facts and the individual does not find the time to attend these needs,” Anta Guisse said.

“His physical presence in the hearing is paramount.”

Both the prosecution and the civil parties maintained that hearing the expert by video link on a day yet to be determined would be sufficient.
TRAVEL
Friday, 16 March 2012
Phnom Penh Post

A casino complex on top of Kampot province’s Bokor Mountain will open in less than two weeks – but environmental groups are strangely quiet about the effects the development, the size of a small city, could have on Cambodia’s natural heritage.

The complex, in the Preah Monivong National Park, included a casino and hotel and would have a “soft opening” late this month before an official opening mid-year when construction was completed, Thansur Bokor Highland Resort chief executive Dr Ngin Banal said.

“Our primary target market is the greater Mekong region, including Cambodia, Vietnam and Thailand. Our secondary market is southern China and Korea,” he told the Post this week.

In January, 2008, the government granted the Sokha Hotel Group, owned by Sokimex Investment Group, a 99-year lease for the US$1 billion development.

Based on the original plans, the project will also include a 700-room, 18-storey five-star hotel, as well as conference rooms, bars, wedding facilities and two Arnold Palmer-designed golf courses.

A showroom halfway up the mountain displays a detailed scale model of how the national park will look in about 15 years, when hundreds of houses and villas will stretch back from the mountains southern edge.

Despite its scope, forest and animal protection groups have been quiet about the development’s potential impact.

The World Wildlife Fund said yesterday it had not worked in the area, so it was “technically very hard for us to comment”.

Environmental group Save Cambodia’s Wildlife said its executive director was not available for comment yesterday.

Wildlife Alliance, which raised concerns when the Ministry of Environment handed over the park ranger training station to Sokha in 2009, did not respond to the Post’s calls and emailed questions.

Anne Lemaistre, from the Cambodian office of UNESCO, said time had prevented her examining the environmental impact of the project, but she was a “little worried” about the reported transformation.

Tep Bunnarith, executive director of the Culture and Environment Preservation Association, said he wanted information about the environmental effects of the development to be made public. “People want to know this because they can help to improve the situation,” he said.

Rather than overrunning the national park, the development was a “rehabilitation project”, Dr Ngin Banal said.

“We are restoring existing infrastructure, such as the original dam and reservoir.

Scenic walks and adventure trails are designated with the help of national park rangers by clearing original trails which have become overgrown,” he said.

“This area had fallen into disrepair and our efforts are restoring tourism by providing easy access to the natural treasures of Preah Monivong National Park by investing in repaving the roads and infrastructure restoration to rebuild the ‘sky city’ and the old historic sites,” he said.

Dr Ngin Banal said the company paid an annual fee to the government for operating in a national park, but “we cannot discuss the terms”.

He would not confirm how many houses would be built, but said none had been pre-sold, despite interest from potential buyers.

“The group envisions that in the next 15 years, the original sky city, which consisted of eco-tourism, commercial and residential areas, will be fully restored in full compliance of the approved master plan by the Royal Government of Cambodia,” he said.

The company could not say how many people had lived in the “sky city”, which included a hotel and a Catholic Church, during French colonial times.

Dr Ngin Banal said the company was not facing opposition from environmental groups.

“We are reaching out to conservation groups one by one to involve them with our preservation efforts,” he said, adding the company had already met with Fauna & Flora International.

Dr Tony Whitten, Fauna & Flora International’s regional director for Asia-Pacific, said his organisation did not have a formal partnership with the company.

“Given the ecological importance of the site, our team has been in verbal discussions with them [about] some of the options for reducing and mitigating the environmental impact of this project,” Whitten said.

“FFI is concerned about the threats posed by economic land concessions, and we are compiling, interpreting and sharing information confidentially with our government partners.”

When the Post visited the national park this week, construction workers far outnumbered tourists as they dug trenches and built retaining walls next to the road.

Hundreds of workers toiled on the mountaintop hotel and casino complex.

Sor Sarou, a 52-year-old tour guide who began driving up the mountain in the 1980s, said it had been common in the past to see elephants, monkeys and snakes.

“I would often see animals moving out in front of us. But not now.”

Kampot provincial governor Khoy Khun Hour said the development would not have negative effects on the forest, wild animals or anyone living in the area.

Instead, it would attract local and foreign tourists, improving life for locals.

“Since the development [and the road], many people have visited Bokor national park,” he said. “On international New Year’s Day this year, as many as 50,000 people visited.”

Buddhist monk Nget Chen, 21, a monk at the Sampov Pram pagoda, which is next to the casino development, is concerned about gambling and noise from live entertainment shows.

“In general, Buddhist monks do not need entertainment; they need a quiet place, not a noisy one,” he said.

Nget Chen is also concerned about the environment.

“When the forest is cut, it loses its attraction. And there are fewer animals and trees,” he said.

However, Nget Chen admitted more tourists had been visiting and offering food to the monks at the pagoda since the road had been tarred last year.

In Kampot town, a Cambodian restaurant owner, who did want their name printed, was full of praise for the project.

“Most people think it is a good idea. It brings people to a beautiful place,” she said.

“I am not concerned about animals because I think the fierce animals are long gone.”

A foreign owner of a restaurant, who also did not want her name used, said the development shocked many tourists.

“Certainly, many foreigners take a day trip up the mountain and come back in horror after seeing the development,” he said.

“Their biggest question is, ‘How can this happen in a national park?’

“A lot of expat responses are similar, and come from an environmental point of view.

“I’ve also asked locals what they thought and they’ve said, ‘Yes, good’, but I’m sure there’s more to it than that.”

Youn Heng, director of the Evaluation and Incentive Department at the Council for the Development of Cambodia, said it was his officials’ role to monitor companies’ activities to ensure they were hewing to development plans.

“Our officials have examined the development at Bokor, but there is nothing wrong,” Youn Heng said.

Environment and land management ministry officials declined to comment.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

ChiDzung

Tin Dong Nam A

Opinion

Just another WordPress.com weblog

Tin Dong Nam A

Trustbuilding's Blog

Just another WordPress.com site

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.